Průtoková očista a její následky

lifespan
Autor

Edgar Walden

Publikováno

21. ledna 2019

Nový rok si vyžádal lehkou úpravu životního stylu. Zjistil jsem, že jsem prostě daleko víc unavený a nervózní a tak nějak bez energie. Kde jsou ty časy, kdy jsem běhal půlmaratony… Takže jsem si říkal, že by to chtělo nějaký „detox“. A tak když se naskytla možnost strávit doma den o samotě (což je poměrně vzácné), rozhodl jsem opět po letech pro šankaprakšalánu.

Je to prastará a poměrně ultimátní jogínská technika, která spočívá v pití slané vody a cvičení, přičemž slaná voda vámi projde a pročistí vám střeva. Podrobnosti o šankaprakšaláně nebudu moc rozepisovat, kdo chce, patřičné info najde třeba v knihách od Lysbetha. Každopádně jsem byl zvědavý, zda se mi technika dobře povede. Přece jen jsem ji dlouho nepraktikoval. No povedla se.

Kohoutek

Kohoutek

Den jsem zahájil asi půlhodinovým cvičením ásán a relaxací. Po šankaprakšaláně by alespoň den neměla následovat fyzická námaha, tak jsem si všechno odcvičil před ní. A pak už to jelo – sklenice slané vody, cvičení a tohle všechno šestkrát opakovat. Pak do toho přidat toaletu a dát ještě pár dalších sklenic… Poté dva talíře uvařené bílé rýže s máslem a večer trochu luštěnin opět s rýží. Ale výsledek super. Podobně jako dřív se efekt dostavil až druhý den, kdy se cítím jako znovuzrozený. Mám větší trpělivost s dětmi, jsem méně unavený a mám mnohem menší tendenci pít kávu a pivo. A přikládám pár rad pro lepší šankaprakšalánu: