Silvestr v domě pod Větřákem

lifespan
Autor

Edgar Walden

Publikováno

2. ledna 2024

Větrný mlýn v krajině

Větrný mlýn v krajině

Souhrou okolností jsme Silvestr oslavili doma. No oslavili… Nevím jak D., ale mě na nějaké “party hard” už příliš neužije. V podstatě mi stačí jednou ročně vánoční večírek s kolegy z práce a tím moje potřeby v této oblasti téměř končí. No jo stárnu a už mi stačí jen nudně zírat do zahrady.

Silvestra jsme původně plánovali “oslavit” u ohně v Hostišové, kde je nějaká akční a myšlenkově spřízněná komunita lidí, kteří se motají okolo ekologických staveb. Nic velkého, jen oheň, špekáčky a nějaká muzika, no alkohol a cca v 8 zpátky.

Ale den před tím nás vysílila návštěva Zoo Lešná - je to super nápad jezdit do zoo v zimě, protože nikde nejsou žádná zvířata ani lidi. Navíc s náma měla jet Katka, které ale do toho hodil vidle její jednoroční Mikuláš, páč blil nebo tak něco. A tak jsme zůstali doma.

Takže jsme koupili nějaký sýr, dvě plechovky piva, měli jsme i nějaké víno, které prý posbírali pozdě… Takže pohoda. Děti šly spát, s D. jsme se koukli na film a nakonec jsme proti plánu vydrželi být vzhůru až do půlnoci. A tady nastalo jedno pro mě nepříjemné překvapení, byť očekávané - ohňostroje. Nemám je rád, ale překvapilo mě, nakolik se jich bojí fena. Nervozně nám chodila po obýváku, klepala se a strachem smrděla. Nechápu, že lidi ve vsi, z nichž většina nějakého čokla stejně má, tolik holdují petardám… Takže jsem byl ještě do jedné hodiny vzhůru a uklidňoval psa.

A jasně, mám máslo na hlavě, protože v šest večer jsme odpálili nás ohňostroj - koupili jsme v Kojetíně za 300 Kč takovou krabičku, z níž s burácením vyletěla dvě světýlka do vzduchu a asi deset dalších vodorovně do okolí. Za deset vteřin bylo po tom, dobře investované peníze teda…, a šli jsme domů.

A před půlnocí jsem omylem vylil na zem, téměř plnou plechovku piva, ale jinak pohoda. Jak každý rok mi začíná suchý leden a polosuchý únor, novoroční předsevzetí si nedávám, jen si tak v digitální zahradě vždycky sepisuju takový rámec svého letošního životního ubírání (neveřejný). A ten už mám. Plány by byly, ale o těch někdy příště.