Ukaž mi svůj plovák

něco víc meta
Autor

Edgar Walden

Publikováno

9. srpna 2023

Obr: Stable Diffusion AI

Obr: Stable Diffusion AI

V jednom ze svých deníkových zápisů jsem použil pitomé klišé. Napsal jsem o dvou knížkách, které mě teď “drží nad vodou”. A právě za to “drží nad vodou”, bych si dal varovný lepanec. A možná rovnou dva, jeden za to hloupé klišé a druhý za to, že přece zrovna moc držet nad vodou nepotřebuju. Že prostě přece zvládám plavat sám.

Ale tak nějak to ze mě vypadlo v tom zápisu vypadlo, takže na tom asi něco bude. Tady bych asi připomenul, že mám už dlouhá léta svůj osobní a notně neveřejný deník - používám na to denní poznámky v Obsidianu. Je to prostě nedílná součást mé “digitální zahrady” a dost důležitá složka mé sádhany. Dělejte to taky tak. Ale to jsem, more, trochu odbočil…

…Takže bych se asi tomu něčemu, co mě “drží nad vodou” prostě přihlásil. Každý zkrátka potřebujem nějaký ten “nadnášeč”. Plovák. A to je to slovo. Plovák. Každý máme nějaký svůj plovák, který nás nadnáší, abychom se neutopili v našich osobních trablech a problémech. A že jich díky vlivům současné dost idiotské společnosti všichni máme…

U mě je tím plovákem pohybová praxe. Nejen jóga, ale i Qi-gong a teď capoeira. Ostatně dobrým plovákem je jakákoli psychofyzická praxe, do níž sice zpočátku musíte investovat dost energie, ale tato praxe se pak tak nějak začne starat o vás. Prostě jinak řečeno, to, že si zpočátku připadáte při praxi jak blbec, protože se vůbec nechytáte, je pak vykoupeno tím, že vám ta praxe začne sama něco vracet.

A řeknu ti, more, ještě jedno tajemství: Jako blbec si budeš připadat furt, ale už ti to nebude vadit. Trochu podobné je vznešenější označení “mysl začátečníka” (i když tady je to myšleno tak,že máš být pořád happy, zvídavý a nepředpojatý, jako bys stále věděl houno). Každopádně je dobré si tento stav podržet, protože pro všechno, co tak nějak děláš, platí, “sky is the limit”. Možnosti poznání jsou nekonečné a z toho důvodu seš vlastně pořád na začátku. Ale máš ten plovák a vo to tady jde.

Jo a ty knihy byly:

Vřele doporučuju a třeba i o nich něco napíšu