Únor není na duši úmor

doma
as time goes by
Autor

Edgar Walden

Publikováno

22. února 2022

“Únor na duši je úmor”, napsal jednou někde někdo super nápaditý verš. A já vám něco řeknu, není to pravda. Únor je totiž ideální plánovací období. Jó plánování, to by mi šlo…

Sněženky - makro

Sněženky - makro

Jak jsem psal o náročnější zimě na lontě, v únoru už tak nějak všechno směřuje do pozitivnějších vod. Prodlužování dnů začalo být více patrné snad už tak od půlky ledna a někdy od Hromnic už je to vidět hodně. Dny jsou delší, díky nezvykle teplému únoru nemusíme tolik topit, rostou sněženky, dá se už vyjít na zahradu i do krajiny.

Dny jsou delší, loňský česnek ožil,
a na zahradě voní
psí lejno.

Docela jsme (na naše poměry) pohnuli s dětským pokojem, který už má téměř hotovou první vrstvu omítek. Takže už zbývá jen dodělat vikýř, druhou vrstvu, podlahu a okno do schodiště. No je toho ještě docela dost, ale už se to pomalu začíná rýsovat, z čehož mám radost.

Brambory a houby

No a také plánování zahrady. Rajčata nám předpěstuje babička, letos mám v plánu je nasadit trochu víc nařídko a víc se o rostliny starat. V plánu mám také brambory - hlavně proto, že jsme dostali od sousedů pytel brambor a co nespotřebujeme a vyklíčí, to půjde do země. Zkusím je v zemi i na slámě.

No a teď mě nějak chytly houby. Takže zkusím nasadit hlívu ústřičnou a časem třeba i shiitake. Jejich pěstování by nemělo být tak složité, chce to podle všeho jen trpělivost a dodržet technologický postup. No tak uvidíme.

Kvas a mření

Tady mám pořád ještě rezervy. Jedna kvašená zelenina se nám povedla, ale druhá už ne. Teď se nám ale povedl kefír z tibetské houby - má velmi příjemnou chuť. Do podzimu budu proto spíš sbírat zkušenosti - na podzim bych pak chtěl nakysat hodně zelí na zimu a taky konečně to kimčchi. S chlebovým kvasem už mi to jde a upéct chleba už je pro mě rutina. Po nějaké době experimentů (nori vločky, česnek, ovesné vločky, medvědí česnek, mák atd.) jsem se vrátil k jednoduchým chlebům z žitné a špaldové mouky. Myslím, že je na čase začít dělat i nějaké další druhy, než jen moji obligátní “Moskvu”.

Na a zelenina

Tady už jen výčet:

  • Ředvičky - s těmi mám dobré zkušenosti z loňska, kdy mi vyrostly v podstatě samovolně. Letos ale zkusím taky ředkev černou a daikony.
  • Rajčata - jasně, klasika
  • Hrášek - letos zkusím na větší rozloze
  • Křen - letošní velká výzva, nevím, jestli na něj máme vhodnou půdu
  • Česnek - už je v zemi, ale objevil jsem i několik rostlin z druhé generace. Asi se mi ěnco loni vysemenilo - uvidíme, co z toho bude…
  • Fazole - na pár míst je dám
  • Mrkev, petržel - loni mi nevzešly, uvidíme, co letos
  • Cibule - rád bych, snad vzejde…